Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 2. 2022

O golfu

Golf je venkovní sport, ve kterém samotný hráč nebo malá skupinka (do 4 hráčů) hraje malým golfovým míčkem do jamky a používá přitom k odpalu míčku různé hole. 

Golfové hřiště

Golfové hřiště se obvykle skládá z 18 jamek a typická délka hřiště je kolem 6 km. Většina jamek má green od odpaliště příliš daleko na to, aby se dal zasáhnout první ranou, proto je mezi greenem a odpalištěm nízko sekaný pruh zvaný dráha, po kterém hráč postupuje k jamce. 

Na jamkách jsou rozmístěny různé překážky, což může být například písečná překážka, ze které se hraje jinak než z trávy, nebo vodní překážka . Pokud míček z překážky hrát nelze, hraje se další rána z místa mimo překážku. Taktéž pokud je míč v překážce ztracen, hraje se náhradním (novým) míčem. V obou těchto případech je však nutno počítat s trestnými body. Samotná jamka má průměr 10,8 cm a měla by mít hloubku 10,16 cm.

Vodní překážky pravidla rozdělují na příčné a podélné.

Tráva

Tráva na greenu je sekaná velice nízko, asi jen na 3 mm, takže míč se na greenu může po zemi koulet na vzdálenost několika metrů. Ráně na greenu, při které se míček nevznese do vzduchu, se říká putt. Greeny bývají různě zvlněné, což znesnadňuje správné míření.