Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 2. 2022

Sportovní aerobik

Gymnastický aerobik je druh aerobiku, který je charakteristický rychlostí, dynamičností a sílou. Na ploše jsou nejznámější Fitness teamy, dvojice a jednotlivci. Hlavní účel je předvést nejefektivnější prvky obtížnosti a rychlost, což často zakrývá techniku a choreografii sestavy. Nejprestižnější Česká i světová soutěž sportovního aerobiku je Fisaf.

Fitness teamy

Teamy složené z většinou 8-10 závodnic je kondičkou nejnáročnější kategorie. Členové teamu musí předvést určité prvky synchronně. Hodnotí se i choreografie a obtížnost postavení, které se musí měnit. Sestava obsahuje i zvedačky. 

Dvojice

Dvojice mohou být ženské a smíšené (které v Česku moc nemáme). Obsahem je sestava velmi podobná Fitness teamům. Zde ale obsahují prvky 50% sestavy a bývají náročnější. Hodnotí se i vizuál páru a to, zda se k sobě hodí. 

Jednotlivci

Jednotlivci jsou ženy a muži. Jednotlivec ukazuje svojí sestavu svým stylem. Snaží se vypadat ladně a že mu sestava a prvky nedělají žádný problém. Musí se pohybovat po celé ploše. 

 

Sestava obsahuje nejen prvky, ale i aerobní části. Sestava musí obsahovat určitý počet prvků podle věkové kategorie. Rozhodčí hodnotí jak obtížnost sestavy, tak rozprostření prvků mezi taneční tzv. aerobky a celkový dojem. Typ a obtížnost prvků je rozdělen do kategorií určených podle věku závodníka. V čím vyšší věkové kategorii se závodních nachází, tím obtížnější prvky musí splnit. Velmi důležitá je síla, flexibilita, pevné držení těla a přesný způsob provedení.

 

Věkové kategorie:

Kategorie od 3-7 let

Kategorie od 8-10 let

Kategorie od 11-15 let

Kategorie od 16 let

Dresy

V soutěžích Fisaf je dres rozdělený na podprsenku a kalhotky a většinou je velmi nápaditě vyzdobený. Jelikož se ve Fisafu o trošku více dbá na skvělý vzhled, závodnice mají co nejzajímavěji zapletené složité účesy, ale vlasy musí být pevně sepnuty. Další část povinného oblečení aerobiček jsou silonové punčocháče a bílé tenisky vyrobené přesně pro tento sport.