Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 2. 2022

Gymnastický aerobik

Gymnastický aerobik v České republice není moc známí. Dá se říci, že pro širokou veřejnost je to sport v plenkách. Oproti Rusku nebo Rumunsku v Česku je jen pár závodníků, kteří nás reprezentují na světové úrovni. Nejznámější a nejvyšší úroveň závodu je FIG I. výkonnostní třídy. Hodnotí se hlavně technika, poté obtížnost. Prezentace soutěžní sestavy je za doprovodu hudby o délce mezi 1 min 30 sec a 2 min, kde je zařazení povinných prvků propojených krokovými a skokovými vazbami doprovázenými pohyby pažemi. Musí být využití celé závodní plochy (7x7m).

Kategorie

Kategorie jsou víceméně stejné nebo podobné jako u sportovního aerobiku, ale obsah sestavy je jasně na první pohled jiný. Sestava obsahuje dynamické prvky, prvky statické síly, skoky, gymnastické prvky a v teamech dobrovolné zvedačky. 

Srážky

Srážky dostáváte za nedotažení paže nebo špičky u nohy, nedobře provedený prvek nebo špatný pohyb po ploše. Plocha se dělí na pět čtverců a minimálně jeden prvek musí být provedený v jednom čtverci plochy. Sestava obsahuje aerobní části jako u sportovního aerobiku. Za nedostatečně vysoké výskoky v aerobních částí se opět strhávají body. 

Věkové kategorie:      

Kategorie A -děti od 4-6 let.

Kategorie B -děti od 7-10 let.

kategorie C -junioři od 11-14 let.

Kategorie D -senioři 15 let a více

Dresy

Povinné jsou silonové punčocháče a bílé tenisky vyrobené přesně pro tento sport značkou Venturelli. V soutěžích Fig by závodník měl mít trikot s dlouhým rukávem stylu plavek v celku. Většinou si soutěžící vyzdobí dres kamíny nebo flitry, aby byl dres viditelnější a zajímavější. Vlasy musí být úhledně zčesané do drdolu, nesmí vylézat ani vlásek.

Sečteno potrženo, v gymnastickém aerobiku se nesnažíte tolik ukázat obtížnost, ale zajet čistou technicky správnou sestavu. I přesto na světoznámých úrovních se objevují neskutečné sestavy s vysokou obtížností a skvělou technikou.